Marea Britanie. Autoritățile au ridicat nivelul de alertă teroristă de la ”substanțial” la ”sever”, după atacul terorist de la Liverpool, ceea ce înseamnă că un nou atentat este ”foarte probabil”.

Nivelul de alertă ”sever” este al doilea cel mai ridicat, sub ”critic”, și nu a mai fost instituit din septembrie 2017, în urma unui atentat cu bombă. Din februarie 2021, nivelul de alertă teroristă în Marea Britanie era ”substanțial”.

Într-o conferință de presă, ministrul de Interne britanic a declarat: ”Prim-ministrul tocmai a prezidat în această după-amiază o întâlnire a Comitetului de urgență COBRA, la care am participat și eu. Punctele de reținut din acea întâlnire sunt că, în primul rând, atacul a fost declarat ca incident terorist. În al doilea rând, Centrul Comun de Analiză a Terorismului (JTAC) a ridicat acum nivelul de amenințare al Regatului Unit de la substanțial la sever”.

Există un motiv pentru asta, și acesta este pentru că ceea ce am văzut ieri este al doilea incident într-o lună. Acum, desigur, asta înseamnă că continuăm să lucrăm cu serviciile noastre de clasă mondială de securitate, informații și poliție”, a adăugat acesta Priti Patel.

Decizia autorităților vine după explozia unui taxi, duminică, în fața Women’s Hospital din Liverpool, în nordul Angliei, care a fost calificată luni drept ”incident terorist” de poliție. Forțele de ordine au explicat că dispozitivul explozibil care a aruncat în aer taxiul era fabricat artizanal și a fost adus la bord de un pasager, care a murit în explozie. Patru persoane au fost reținute de forțele de ordine în legătură cu acest caz.

Sursă: Sky News.