Financial Times: Guvernul britanic intenționează să anunțe chiar în această săptămână renunțarea la testele obligatorii pentru cei vaccinați cu schemă completă care vin în Anglia. Cei veniți din țările de pe lista roșie vor fi obligați însă la carantină instituționalizată, la hotel.

Decizia a fost luată după luni de presiuni venite de la operatorii din turism, care se plâng că acestea frânează intențiile europenilor de a veni în Marea Britanie, în timp ce țările continentale nici nu le-au mai aplicat după apariția vaccinurilor.

Financial Times, care citează o sursă guvernamentală, consideră că aceasta ar fi o revizuire majoră a actualului sistem de restricții de călătorie în Marea Britanie. Guvernul intenționează fuzionarea grupurilor de țări aflate acum pe lista verde și cea galbenă, într-o categorie de țări considerate sigure pentru călătorii. O listă separată a țărilor în care va fi interzisă plecarea va fi asociată cu obligativitatea celor care revin în Anglia să intre în carantină, dar nu la domiciliu, ci instituționalizată, la hotel. Totuși, este de așteptat ca britanicii să elimine aproximativ o treime din cele peste 20 de țări aflate acum pe lista roșie. România este și în prezent pe lista verde, dar nu este clar cât va mai rămâne acolo, având în vedere creșterea rapidă a numărului de cazuri din ultimele săptămâni.

Companiile de turism au avertizat că necesitatea unui test înainte de întoarcere, reglementat și făcut obligatoriu la costuri foarte mari (inclusiv de cazare, în cazul în care testul este pozitiv) a fost o metodă birocratică de blocare a sosirilor.

Sajid Javid, ministrul Sănătății, a indicat la începutul acestei săptămâni că guvernul intenționează să renunțe la testul PCR obligatoriu, mai scump, pentru a fi înlocuit cu un test rapid pentru cei care au schema completă de vaccin.

Indiferent că se va renunța sau nu complet la testarea celor care sunt vaccinați, Financial Times arată că pentru cei nevaccinați regulile actuale de testare și de izolare obligatorie vor rămâne în vigoare.

Sursa: Financial Times

Foto: Dreamstime/ Mrcatmint