Guvernul va prezenta până săptămâna viitoare o soluție de plafonare a prețului la gaze pentru clienții casnici și non-casnici. Florin Cîțu: Vrem ca firmele și persoanele fizice să nu plătească toată factura în iarnă, dar nici nu putem fi prea invazivi pe piață, pentru a nu speria investitorii.

Premierul Cîțu a anunțat că în ședința de guvern s-a discutat astăzi despre plafonarea tarifelor la gaze și compensarea celor la energie electrică. Este vorba despre o ordonanță în primă lectură, urmând ca Ministerul Muncii, al Energiei și al Finanțelor să realizeze o formă finală a acesteia.

“Aș vrea să fie completată forma cu soluții pentru compensarea clienților non-casnici, în special IMM-uri. Ministerul Muncii trebuie implicat pentru că este vorba despre compensarea consumatorului casnic. Am discutat și despre plafonarea prețului la gaze. Am introdus această temă în guvern. Sunt mai multe variante la care ne gândim, căutăm cele mai bune soluții. Am discutat despre un proiect pe termen mediu, pentru a crește capacitatea de producție, conectivitatea, pentru a avea prețuri mai mici în această iarnă”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul a fost rugat de către reporteri să dea mai multe detalii despre nivelul la care va fi plafonat prețul gazelor:

“Vrem ca IMM-urile și consumatorii casnici să nu plătească toată factura în această iarnă. Referitor la plafonarea la gaze, este important să nu distorsionăm piața, pentru că motivația de a investi pentru companii dispare. Trebuie să nu intervenim prea mult în piață. Până săptămâna viitoare venim cu o soluție de compensare pentru clienții casnici și non-casnici”, a răspuns Cîțu.

Premierul a mai fost întrebat despre cum va ajuta guvernul marile companii să treacă peste această creștere mare a prețului gazelor și a energiei electrice: “Va veni soluția în aceeași ordonanță. Știm ce putem face pentru consumatorii casnici, așteptăm să vedem ce putem face și pentru cei non-casnici. Compensarea nu ajută scăderea prețurilor, ci plafonarea. Singura soluție pe termen lung este de a crește capacitatea de producție în România”, a răspuns acesta.

Știrea se actualizează