Președintele Iohannis a semnat decretele prin care ia act de demisia miniștrilor USR PLUS, precum și de numire în funcție a interimarilor. Premierul Cîțu preia interimar portofoliul Fondurilor Europene.

Administrația Prezidențială informează că șeful statului a semnat astăzi decretele prin care ia act de demisiile miniștrilor USR PLUS din Cabinetul Cîțu, precum și cele prin care mandatele de interimari sunt ocupate de ceilalți membrii ai cabinetului. Totodată, președintele a semnat și decretul prin care ia act de demisia lui Dan Barna din funcția de viceprim-ministru fără portofoliu.

Luni, miniștrii USR PLUS și-au depus demisiile, iar premierul Florin Cîțu a trimis astăzi demisiile la Palatul Cotroceni.

  • Ministerul Proiectelor Europene, condus până acum de Cristian Ghinea, va fi preluat de premierul Florin Cîțu;
  • Ministerul Transporturilor, condus anterior de Cătălin Drulă, va fi preluat de Ministrul Finanțelor Dan Vîlceanu;
  • Ministerul Economiei, coordonat până acum de Claudiu Năsui, va fi preluat de Ministrul Energiei Virgil Popescu;
  • Ministerul Cercetării și Digitalizării, condus până acum de Ciprian Teleman, va fi preluat de Ministrul Mediului Tánczos Barna;
  • Ministerul Sănătății, coordonat anterior de Ioana Mihăilă, va fi preluat de Ministrul Dezvoltării Cseke Attila.

Interimar la Ministerul Justiției a rămas Lucian Bode, care conduce și Ministerul Afacerilor Interne.

În paralel, președinții Camerei Deputaților și Senatului au convocat pentru mâine ședința comună a celor două Camere, pentru citirea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, depusă la finalul săptămânii trecute de către USR PLUS și AUR.

Criza guvernamentală a început pe 1 septembrie, când în timpul unei ședințe a Cabinetului Cîțu, miniștrii USR PLUS nu au fost de acord cu introducerea pe ordinea de zi suplimentară a programului de dezvoltare ”Anghel Saligny”. Ulterior, ședința a fost suspendată, iar premierul l-a demisi pe Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, pe motiv că nu a dat avizul pentru programul respectiv. În aceeași zi, USR PLUS a anunțat că îi retrage sprijinul politic prim-ministrului.