Jeff Bezos s-a oferit să acopere până la 2 miliarde de dolari din cheltuielile NASA, dacă agenția acordă companiei sale un contract pentru construirea unei nave spațiale care să ducă astronauții pe Lună.

În luna aprilie, SpaceX (companie a lui Elon Musk) anunța că a câștigat un contract similar cu NASA în valoare de 2,9 miliarde de dolari, tot pentru a construi o navă spațială care să ducă astronauții pe Lună, pentru prima dată de la misiunea Apollo.

Într-o scrisoare către administratorul NASA, Bill Nelson, Bezos a spus că Blue Origin ar accepta un contract stabilit la preț fix și ar acoperi orice depășire a costurilor de dezvoltare a sistemului. “Fără concurență, planurile de a reajunge pe Lună pe termen scurt și lung ale NASA vor fi întârziate, vor costa în cele din urmă mai mult și nu vor servi interesului național”, a adăugat  Jeff Bezos. 

Înainte de a alege SpaceX, NASA ceruse propuneri pentru o navă spațială care să transporte astronauții pe suprafața lunară în cadrul programului său Artemis. Proiectul Blue Origin se numește „Luna albastră”, însă oferta SpaceX a învins-o pe cea a fondatorului Amazon, care fusese depusă în parteneriat cu Lockheed Martin Corp, Northrop Grumman Corp și Draper. 

Sursă: Reuters