SUA. Prima condamnare în urma asaltului asupra Capitoliului, din 6 ianuarie. Un susținător al lui Trump a primit opt luni de închisoare pentru împiedicarea procedurii de recunoaștere a rezultatelor alegerilor, caz care ar putea fi de referință pentru celelalte anchete.

Un tribunal federal l-a condamnat luni pe Paul Hodgkins pentru obstrucționarea unei proceduri oficiale. De altfel, acesta a recunoscut că este vinovat și și-a pus comportamentul pe seama ”unei stări de euforie care m-a cuprins în timp ce mergea pe străzile din Washington. Dacă aș fi avut vreo idee că protestul va escalada, nu m-aș fi aventurat niciodată mai departe de trotuarul de pe Pennsylvania Avenue”.

Inculpatul a fost identificat pe baza înregistrărilor video din clădirea Capitoliului. În imagini, acesta poate fi observat purtând un tricou inscripționat cu “Trump 2020” și un steag peste umăr. La un moment dat, s-a fotografiat alături de un alt susținător al fostului președinte, care avea pe cap o cască cu coarne.

În cazul lui Hodgkins, procurorii ceruseră o pedeapsă de 18 luni de închisoare, motivând că ”fiecare persoană care a participat la revoltă a contribuit la amenințarea colectivă la adresa democrației”, forțând parlamentarii să renunțe la certificarea victoriei lui Biden și să se adăpostească din calea mulțimii de oameni.

Peste 570 de persoane au fost acuzate că au participat la revolta din ziua de 6 ianuarie, soldată cu cinci morți.

Surse alternative: The Guardian, Reuters.