INSP a raportat încă două decese pe teritoriul României ale unor persoane infectate cu varianta Delta (indiană) de Covid. Aveau 62, respectiv 35 de ani, și erau din județul Bacău. Autoritățile precizează că nu erau vaccinate anti-Covid.

“Conform informațiilor primite în urmă cu puțin timp de la INSP, alte două decese au fost înregistrate ca urmare a infectării cu tulpina Delta. Persoanele, cu vârste de 62, respectiv 35 de ani, sunt din județul Bacău și erau nevaccinate, deși aveau condiții medicale preexistente”, transmite Comitetul de Vaccinare.

Primul deces fusese înregistrat pe data de 24 iunie, în județul Argeș.

Conform raportării oficiale, până acum, în țară au fost înregistrate oficial 57 de cazuri cu această tulpină, cele mai multe fiind în Ilfov, Argeș și municipiul București. “La o parte dintre infecțiile cu tulpina Delta nu s-au identificat origini din import, ci au fost dobândite pe teritoriul național, ceea ce denotă posibilitatea transmiterii comunitare”, precizează Comitetul de Vaccinare (CNCAV).

Acesta mai subliniază că B1617.2 este considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare, cu un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.

“Are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate. Vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92%”, menționează CNCAV.

Varianta Delta Informare De Presa, 07.07.2021