Ministrul Justiției: Ar fi de așteptat ca săptămâna viitoare să fie convocată sesiunea extraordinară a Parlamentului pentru desființarea Secției Speciale. Cer coaliției să-și respecte cuvântul și programul de guvernare.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a precizat că punctul de vedere transmis de Comisia de la Veneția cu privire la desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, ”este un aviz favorabil mult așteptat”. El a anunțat, totodată, că săptămâna aceasta sau cea viitoare, va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru desființarea Secției.

Principalele declarații ale ministrului Justiției:

  • Comisia de la Veneția a emis avizul favorabil desființării SIIJ. Este un aviz favorabil mult așteptat. Am sesizat Comisia de la Veneția pentru că în Parlament proiectul guvernului a întâmpinat anumite dificultăți și au existat păreri contradictorii. 
  • Dacă s-ar fi mers pe varianta propusă în Guvern, până la această oră, Secția Specială ar fi fost istorie. E foarte important pentru mine ca odată cu desființarea secției să nu se creeze instituții care se provoace blocaje în actul de justiție.
  • Comisia de la Veneția ne-a spus pe scurt lucruri foarte importante. Pentru cei care care căutau argumente ca SIIJ să continue, e foarte clar ce ne spune Comisia de la Veneția: felicită autoritățile pentru inițiativa de desființare. Nu este un lucru nou, Comisia a criticat de la început înființarea SIIJ
  • Este nevoie de garanții suplimentare pentru magistrați? Răspunsul Comisiei e foarte clar: acele așa-zise garanții reprezintă niște imunități care ar arunca o umbră de îndoială asupra actului de justiție. Aceste garanții suplimentare sunt criticate foarte clar.
  • Ce facem cu dosarele de la SIIJ? Se restabilește situația anterioară. Comisia de la Veneția arată că trebuie refăcută competența DNA.
  • Cum parlamentul a înființat această secție, tot el o poate desființa. Acest lucru nu poate fi neconstituțional. CCR confirmă acest lucru, că revine Parlamentului acest rol. Având toate aceste chestiuni lămurite, Parlamentul se poate întruni în sesiune extraordinară fără nici o grijă. Acesta e mesajul pe care îl voi transmite în coaliția de guvernare. Săptămâna viitoare ar fi de așteptat o sesiune extraordinară pentru desființarea SIIJ.
  • Le solicit colegilor senatori să ia degrabă în discuție acest proiect de lege. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, se vor ridica mari semne de întrebare față de programul de guvernare.