Roma. Nivelurile subterane ale Colosseumului pot fi vizitate, pentru prima dată în istorie. A fost montată o pasarelă care leagă coridoarele dintre camerele în care așteptau gladiatori și animale, înainte de a intra pe arenă.

Lucrările de restaurare fac parte dintr-un parteneriat public-privat, în valoare de 25 de milioane de euro și care a început în urmă cu 10 ani. Includ trei faze majore ale lucrărilor. După curățarea completă a fațadei monumentului, a venit rândul zonelor subterane, iar în faza a treia se va construi podeaua retractabilă.

În faza a doua, a fost montată o pasarelă de 160 de metri, care conectează coridoarele din subsol, dintre camerele în care gladiatori sau animale așteptau înainte de a urca pe arenă. Au fost restaurate bolți și pasaje, urmele restaurărilor vechi au fost îndepărtate, iar zona a fost curățată de microorganisme, precum alge și licheni.

Lucrările din subsolul monumentului au început în 2018, dar au fost întârziate de pandemie. Formată din arheologi, restauratori, ingineri și arhitecți, echipa a folosit tehnici de reconstrucție imagistică și cartografie pentru a restaura și a adapta zona pentru vizitatori. A fost instalat și un sistem care reduce infiltrarea apei în zidărie, care este una dintre principalele cauze ale degradării construcției.

Sursă: Ministerul Italian al Culturii.