SUA. Pentagonul retrage sistemele antirachetă și o parte din trupe din Arabia Saudită și din alte țări din Orientul Mijlociu, pentru a fi “pregătite în cazul unor evenimente neprevăzute, din viitor”.

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a ordonat Centrului de Comandă al țării, care urmărește evoluția situației din regiunea Orientului Mijlociu, să retragă în această vară forțele din regiune.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Pentagonului, Jessica McNulty, o parte din echipamentele militare se vor reîntoarce în SUA pentru a fi reparate și întreținute, în timp altele vor fi reamplasate în alte regiuni.  

Decizia a fost luată în urma unor discuții cu țările gazdă, având în vedere totodată păstrarea angajamentelor noastre. Avem în vedere întreținerea unor echipamente limitate și cu cerere mare, astfel încât acestea să fie pregătite în cazul unor evenimente neprevăzute, în viitor”, a declarat purtătoarea de cuvânt, Jessica McNulty, menționând că Pentagonul nu va dezvălui locația sau momentul reamplasării echipamentelor.

Această schimbare reflectă noua abordare a Departamentului Apărării din SUA, prin care își concentrează eforturile asupra combaterii unor posibile amenințări din partea Rusiei sau Chinei, spune CNN.

SUA a mărit numărul de echipamente și trupe militare în zona Arabiei Saudite în 2019, în urma unui atac asupra instalațiilor petroliere din țară, atribuit milițiilor proiraniene, care a cauzat o problemă de aprovizionare cu petrol la nivel global. În urma atacului, SUA au trimis în țară mii de soldați, două baterii antirachetă Patriot (similare cu cele achiziționate de România), precum și un sistem de scut antirachetă THAAD.

Reducerea echipamentelor și trupelor militare din regiune face parte din strategia țării de a retrage în totalitate forțele militare din zonă, până la 11 septembrie

Sursa: CNN