Marea Britanie a înregistrat primele 4 decese Covid ale unor persoane infectate cu varianta indiană B1617.2. Autoritățile spun că riscul rămâne în continuare scăzut, dar unii experți consideră că trebuie amânată următoarea etapă a relaxărilor, programată pentru iunie.

Conform datelor publicate de guvern, cele patru decese cauzate de tulpina virusului B1617.2, desemnată acum drept „variantă de îngrijorare”, au avut loc între 5 mai și 12 mai. Autoritățile iau în considerare reducerea decalajului pentru vaccinarea cu a doua doză, pentru a lupta cu răspândirea variantei.

Varianta indiană a fost detectată recent în Marea Britanie, dar numărul cazurilor a crescut brusc, de la 520 raportate pe 5 mai, la peste 1.300 pe 12 mai. Experții cred că varianta se răspândește în anumite zone din Marea Britanie, inclusiv Bolton și Blackburn. 

Există temeri că răspândirea variantei poate determina Guvernul să întârzie etapele relaxării din iunie, dar joi Boris Johnson spunea joi seară că nu există date care să arate că planul nu poate continua. Profesorul Paul Hunter, unul dintre reprezentanții britanici la OMS, spune totuși că “este sceptic” cu privire la siguranța unei noi etape de relaxare. Acesta consideră că varianta indiană se răspândește la persoanele mai tinere, nevaccinate, dar dacă cazurile cresc la vârstnici, atunci vor crește și internările la spital.

Departamentul de Sănătate și Îngrijire Socială a declarat că nu există “încă dovezi ferme care să arate că această variantă are un impact mai mare asupra severității bolii sau că nu este afectată de vaccin”, dar “există, totuși, temeri că se poate transmite mai ușor”.

Surse alternative: SkyNews, BBC