Belgia. Un atac cibernetic a afectat rețeaua care conectează instituțiile publice, chiar înainte de începerea unor audieri în parlament legate de abuzurile comise împotriva uigurilor din China.

Rețeaua de internet Belnet, care conectează instituțiile publice, universitățile și centrele de cercetare din Belgia între ele a fost ținta unui amplu atac de tip DDoS (care supraîncarcă serverele cu o cantitate mare de date), a anunțat purtătorul de cuvânt al Belnet.

Deși atacurile DDoS se petrec în mod regulat, cel de marți a avut cea mai mare amploare înregistrată de firma care administrează rețeaua. Totodată, a avut loc chiar înainte ca în Comisia de Externe din Parlamentul Belgian să înceapă o serie de audieri legate de situația uigurilor din China.

În regiunea chineză Xinjiang locuiește cea mai numeroasă comunitate de uiguri musulmani, despre care ONG-urile pentru drepturile omului spun că sunt persecutați de China, pentru a le suprima cultura, limba și identitatea etnică. În cadrul audierilor din parlamentul belgian, urmau să fie invitați martori ai violențelor comise împotriva acestei minorități. Ulterior atacului, audierile au fost amânate.

Totodată, a fost afectată și platforma pe care se fac programări la vaccinare. Belnet precizează că este devreme pentru a vorbi despre originea atacului. Unii parlamentari belgieni sugerează că este foarte posibil ca în spatele acestui atac cibernetic să se afle China: “Este important să înțelegem contextul special în care s-a produs acest atac. Să-l negăm înseamnă să fim naivi.”

Sursă alternativă: Euractiv