Statele Unite recunosc genocidul turcilor împotriva armenilor din 1915, marcând astfel înrăutățirea relațiilor dintre Joe Biden și Erdogan. Cei doi președinți au vorbit totuși vineri la telefon.

Gestul lui Joe Biden de a numi uciderea armenilor din 1915 genocid întrerupe practica președinților SUA dinaintea sa, care au evitat acest lucru pentru a păstra bunele relații cu Turcia, deși istoricii estimează că 1,5 milioane de armeni au fost uciși de turci în Primul Război Mondial.

Deși recunoaște că numeroși armeni au murit în luptele din 1915, Turcia consideră că numirea evenimentelor de acum un secol genocid reprezintă o calomnie împotriva fondatorului statului turc modern, Mustafa Kemal Ataturk.

Biden l-a sunat vineri pe Erdogan, dar nu este clar dacă cei doi președinți au vorbit despre acest gest, anticipat de altfel de presa americană. Potrivit președinției turce, în timpul discuției dintre cei doi, Erdogan a ridicat obiecțiile cu privire la sprijinul SUA pentru forțele kurde din Siria și a cerut din nou extrădarea pastorului Fethullah Gulen, care trăiește în Statele Unite.

Analiștii americani cred că Pentagonul s-a opus de-a lungul timpului ca președinții americani să recunoască genocidul armean, considerând Turcia un aliat valoros în Marea Neagră, dar acest lucru s-a schimbat după ce Erdogan a decis achiziționarea sistemului rus de apărare antirachetă S-400, incompatibil cu echipamentul NATO.