SpaceX a câștigat contractul cu NASA în valoare de 2,9 miliarde de dolari pentru a construi o navă spațială care să ducă astronauții pe Lună, pentru prima dată de la misiunea Apollo.

Oferta SpaceX a învins-o pe cea a fondatorului Amazon.com, Jeff Bezos, care fusese depusă în parteneriat cu Lockheed Martin Corp, Northrop Grumman Corp și Draper. NASA a ales inițial  trei companii pentru faza inițială a contractului și potrivit experților era de așteptat să aleagă două dintre ele pentru a construi nava. Washington Post notează că în alte programe majore NASA a ales mai mulți furnizori pentru a încuraja concurența.

Între motivele pentru care SpaceX a fost compania câștigătoare se regăsește și faptul că poate transporta o cantitate mare de marfă, iar astfel “are potențialul de a îmbunătăți foarte mult operațiunile științifice”.

Programul Artemis a început sub administrația fostului președinte Trump și a fost îmbrățișat de administrația Biden. Dar, spre deosebire de Trump, care a promis că astronauții vor ajunge pe Lună până în 2024, Casa Albă spune acum că cronologia este în curs de revizuire. De asemenea, lucrează cu Congresul pentru a obține finanțarea de care are nevoie.

La începutul acestei luni, administrația Biden a propus un buget de 24,7 de miliarde de dolari pentru NASA, o creștere de 6,3% care a inclus 325 de milioane de dolari suplimentari pentru programul Artemis.

Surse alternative: Reuters, Washington Post