Franța. Parlamentul a adoptat o lege prin care actul sexual cu minorii sub 15 ani este considerat viol și este pedepsit cu până la 20 de ani de închisoare. Pe vechea legislație, procurorii trebuiau să arate că victima nu și-a dat consimțământul.

Pe vechea legislație, vârsta la care o persoană putea să își dea consimțământul era de 15 ani, numai că pentru o condamnare, procurorii trebuiau să demonstreze că o persoană nu și-a dat consimțământul.

Din cauza unor obiecții că legea ar putea împiedica relațiile dintre un minor și un partener de vârstă apropiată (mai mare cu maximum cinci ani), parlamentul a adoptat un articol care să permită această situație, dar care nu acoperă și cazurile de hărțuire sexuală.

Un alt articol prevede că incestul cu un minor este considerat tot viol. Eric Dupond-Moretti, ministrul Justiției, a numit inițiativa una istorică pentru copiii și societatea noastră ”.

Legea vine în completarea reglementărilor împotriva agresiunii sexuale care se produc în spații publice, adoptate în 2018, și a avut ca motor mișcarea #metoo.

Sursă: Reuters

Foto: Dreamstime / Tinnakorn Jorruang