Italia. Autoritățile anunță relaxarea restricțiilor în șase regiuni, începând de luni. Deși numărul noilor cazuri a scăzut cu 30% față de săptămâna trecută, bilanțul deceselor se menține la un nivel ridicat (718 în 24 de ore).

Astfel, magazinele vor putea fi redeschise, potrivit publicațiilor locale, însă restaurantele vor rămâne deocamdată închise și vor funcționa doar în regim takeaway. Printre regiunile care vor trece de la scenariul roșu la cel portocaliu se numără o mare parte din nordul țării, cel mai afectat de pandemie. Astfel, Lombardia, Piemontul și partea centrală a Toscanei trec de la roșu la portocaliu, în timp ce insula Sardinia este singura regiune care trece de la portocaliu la roșu.

În total, vor fi 16 regiuni portocalii și patru roșii. Nicio regiune nu se află în situația de a relaxa complet restricțiile. Numărul noilor infectări a scăzut cu 30% în ultimele cinci zile, comparativ cu aceeași perioadă a săptămânii trecute.

Sistemul medical se confruntă cu provocări, unitățile de terapie intensivă fiind încă supra-aglomerate. Vineri au fost raportate 718 de noi decese, cea mai mare creștere din acest an. Ministrul Sănătății a declarat că bilanțul crescut este influențat și de anumite raportări întârziate (potrivit lui, Sicilia nu a raportat 258 de decese din lunile precedente).

Italia a înregistrat până acum 113.579 de decese legate de COVID, al doilea cel mai mare număr din Europa după Marea Britanie și al șaptelea cel mai mare din lume.

Surse alternative: Reuters, Thelocal.it