Ministerul Afacerilor Interne: În urma acțiunilor desfășurate vineri la nivel naţional pentru prevenirea şi combaterea răspândirii Covid, s-au aplicat amenzi în valoare de 550 de mii de lei. Controalele continuă și în zilele următoare.

MAI anunță că au fost verificați 870 de operatori economici (restaurante, terase, fast food-uri, cluburi, baruri, pârtii de schi), precum și persoane fizice. Au fost identificați 75 de operatori economici care nu au respectat măsurile stabilite în contextul pandemiei, 2.377 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție sanitară și au fost întrerupte 5 petreceri private.

La operațiune au participat peste 4.000 de polițiști, aproximativ 1.300 de jandarmi și 74 de angajați ai structurilor pentru situații de urgență, sprijiniți de polițiști locali.

Au fost întocmite 6 dosare penale, în care sunt cercetate 6 persoane, dintre care 5 pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Comunicatul integral:

În cursul zilei de vineri, 26 martie a.c., după ora 17.00, au fost dispuse măsuri de intensificare a verificărilor și controalelor la nivel național. Astfel, aproximativ 5.500 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au desfășurat 870 de acțiuni punctuale, ce au vizat, în special, verificări la obiectivele supuse restricțiilor și zonele cu risc epidemiologic ridicat.

În acest context, au fost verificați 870 de operatori economici (restaurante, terase, fast food-uri, cluburi, baruri, pârtii de schi), precum și persoane fizice.

În urma controalelor desfășurate de angajații MAI au fost identificați 75 de operatori economici care nu au respectat măsurile stabilite în context COVID 19, 2.377 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție sanitară și au fost întrerupte 5 petreceri private.

La aceste activități, au participat peste 4.000 de polițiști, aproximativ 1.300 de jandarmi și 74 de angajați ai structurilor pentru situații de urgență, sprijiniți de polițiști locali.

Ca urmare a abaterilor constatate în urma acestor controale, au fost aplicate, în total, peste 2.500 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 550.000 de lei. Cele mai multe au fost aplicate pentru nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor de protecție individuală, precum și pentru nerespectarea de către agenții economici a măsurilor stabilite în context COVID- 19.

Totodată, structurile competente ale Ministerului Afacerilor Interne au întocmit 6 dosare penale, în care sunt cercetate 6 persoane, dintre care 5 pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

În municipiul București și zonele urbane unde s-au înregistrat aglomerări de persoane, pe principalele artere de circulație rutieră și pe arterele de circulație către stațiunile montane/zone de atracție turistică, pe cele 73 de pârtii de schi funcționale și în zonele din proximitatea acestora s-a acționat cu efective mărite pentru fluidizarea circulației rutiere în special în intersecțiile cunoscute pentru crearea de ambuteiaje sau cu circulație îngreunată, precum și în vederea asigurării respectării regulilor și restricțiilor stabilite pentru limitarea evoluției îmbolnăvirilor cu COVID-19.

Astfel, în Municipiul București, structurile Ministerului Afacerilor Interne au acționat cu 943 de angajați pe un schimb, aproape dublu față de o zi curentă, fiind constituite filtre rutiere, dispozitive de fluidizare a circulației, echipe de verificare și control a operatorilor economici, în special din domeniul HORECA, precum și echipe de verificare și control în parcuri și zone de agrement aglomerate.

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne se vor afla în continuare la datorie pentru a verifica modul în care sunt respectate măsurile legale stabilite la nivel național pentru prevenirea și combaterea răspândirii îmbolnăvirilor provocate de virusul Sars-CoV-2.

Facem apel la cetățeni, la operatorii economici și angajații acestora să respecte măsurile de protecție sanitară și să adopte o conduită socială responsabilă pentru a evita răspândirea virusului SARS-CoV-2.

EXEMPLE SEMNIFICATIVE:

În Municipiul București, polițiștii au fost sesizați prin cu privire la organizarea unei petreceri, la care participă mai multe persoane. În urma verificărilor, au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, precum și o sancțiune prevăzută de Legea 61/1991 organizatorului, pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, în valoare totală de 22.500 lei.
În județul Alba, Poliția municipiului Sebeș a fost sesizată cu privire la faptul că la o sala de evenimente este organizată o petrecere privată. S-a constatat că, în sala de evenimente menționată, are loc o petrecere, la care au fost identificate 22 de persoane. Față de organizatorul evenimentului s-a luat măsura sancționării contravenționale cu amendă în cuantum de 500 de lei, fiind sancționate și 5 persoane fizice și legitimate alte 16 persoane față de care urmează a se lua măsura sancționării conform Legii 55/2020.
În județul Ialomița, polițiștii din cadrul Poliței Orașului Țăndărei s-au sesizat din oficiu cu privire la organizarea unui eveniment privat organizat în curtea unui imobil, eveniment care a fost distribuit și pe rețelele de socializare. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că, în curtea imobilului în cauză, se desfășoară un eveniment privat în spațiu deschis, la care au participat 9 membri ai familiei. Participanții au fost sancționați contravențional conform Legii 55/2020, cu amendă contravențională în cuantum de 6.000 lei.
În județul Timiș, polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Timișoara au organizat o acțiune în proximitatea unei pensiuni, în urma unor informații referitoare la organizarea de petreceri private pe timp de noapte în interiorul acestei locații. Organizatorul evenimentului și ceilalți 14 participanți la eveniment au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare de 13.750 lei, conform Legii 55/2020.