Ministrul de Interne: Am deschis un dosar de urmărire penală, în urma plângerii depusă de conducerea Metrorex, pentru neasigurarea continuității transportului public. Cei care au organizat protestul vor suporta consecințele.

Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode, a susținut o declarație de presă în care a precizat că structurile MAI au deschis un dosar penal pentru neasigurarea continuității transportului public cu metroul: ”E obligatoriu să fie asigurat minimum o treime a transportului cu metrou, în cazul unui conflict de muncă. În consecință, cei care au organizat protestul vor suporta consecințele. Conducerea Metrorex ne-a transmis o plângere, iar noi am deschis un dosar de umărire penală. Cine și-a asumat să facă acest conflict spontan va da socoteală în instanță”.

”Soluția este dialogul, la această oră, o delegație formată din reprezentanții sindicatului Metrorex discută cu Prefectul Capitalei și directorul Metrorex. La suprafață, am decis să intervenim în stațiile STB, în mijloacele de transport, pentru a le recomanda bucureștenilor să respecte regulile sanitare. Prioritatea noastră este siguranța cetățenilor. În starea de alertă, e ilegal declanșarea unui conflict”, a mai declarat Bode.

”Îmi exprim speranța că vor ajunge la concluzia că acest conflict trebuie să înceteze. E inadmisibil să îți bați joc de sute de mii de bucureșteni, să nu te intereseze de nicio reglementare, ascunzându-te în spatele acestui conflict spontan”, a mai spus ministrul.

La rândul său, ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunțat pe Facebook că a depus o plângere penală la DNA împotriva celor responsabili pentru blocarea metroului, pentru: șantaj, abuz în serviciu, trafic de influență și folosirea de către liderii sindicali a influenței și autorității în scopul obținerii de bani și foloase necuvenite.

Greva sindicaliștilor de la Metrorex a început dimineață, când aceștia au blocat liniile de călătorie. Conducerea Metreorex a cerut scuze bucureștenilor și a explicat că nu a reușit să negocieze cu sindicatele.

Conflictul dintre administrație și sindicatul Metrorex a ajuns ieri într-un punct decisiv, după ce conducerea Metrorex a anunțat că va evacua spațiile comerciale din stații, pentru că acestea “pun în pericol siguranța transportului subteran, cu afectarea directă a exigențelor de securitate la incendiu și evacuarea persoanelor în caz de urgență.