Turcia. Ministrul de interne acuză Statele Unite că s-au aflat în spatele puciului militar eșuat din 2016. Departamentul de Stat al SUA neagă acuzațiile și le consideră “incompatibile cu statutul Turciei de membru NATO.”

Ministrul de Interne, Suleyman Soylu, a declarat pentru Hurriyet că Statele Unite au “manageriat” încercarea de lovitură de stat din 2016, în timp ce rețeaua pastorului Gulen a realizat-o, iar “Europa s-a entuziasmat de situație”.

Departamentul de Stat al SUA a reacționat imediat, printr-un comunicat în care se spune că “afirmațiile nefondate și iresponsabile privind implicarea SUA în evenimentele din Turcia [din 2016] sunt incompatibile cu statutul Turciei de aliat NATO și partener strategic al Statelor Unite.”

Peste 250 de persoane au murit în puciul militar din 15 iulie 2016, când un număr de militari, care preluaseră controlul unor unități de aviație, infanterie și blindate, a încercat răsturnarea președintelui Recep Erdogan. Ulterior, Ankara a dat vina pe pastorul Fethullah Gulen, fost aliat al lui Erdogan, fugit apoi în SUA, și a lansat o represiune pe scară largă împotriva a sute de mii de militari, judecători și alți funcționari, considerați parte a rețelei sale. Aproape 300 de mii de persoane au fost arestate și 150 de mii concediate din structurile de stat.

Washingtonul a respins în mod repetat cererile Turciei de extrădare a lui Gulen, invocând lipsa unor dovezi credibile din partea Ankarei.

Anul trecut SUA au impus Turciei sancțiuni pentru achiziționarea sistemelor de apărare antiaeriană rusești. Totuși, în ultimele săptămâni Turcia a declarat că dorește o îmbunătățire a relațiilor cu SUA, după preluarea puterii de Joe Biden.

Sursă: Comunicat al Departamentului de Stat al SUA