Analiză CNN. SUA au atins 25 de milioane de cazuri de coronavirus, în numai un an și câteva zile de la confirmarea primului caz. Tulpina britanică, identificată în 22 de state, și asigurarea necesarului de doze de vaccin sunt provocările prezentului pentru autorități.

După numărul de cazuri confirmate, dar și după cel al deceselor, SUA rămân cea mai afectată țară, cu 25 de milioane de cazuri și 417 mii de persoane decedate, după statisticile oferite de Universitatea Johns Hopkins. Este urmată de India, cu 10,6 milioane de cazuri și 153 de mii de decese, dar cu o populație aproape patru ori mai mare.

Experții în materie de sănătate publică au avertizat că țara se va confrunta în continuare cu un număr mare de cazuri și că procesul de vaccinare a populației poate întâmpina dificultăți. În plus, tulpina britanică de coronavirus, care are un grad de transmitere mai accentuat și despre care guvernul britanic a spus că ”în baza analizelor din prezent, are și un grad de mortalitate mai mare” a fost identificată în 22 de state, arată Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC).

Oficialii CDC discută cu omologii din Regatul Unit pentru a înțelege mai bine cum se manifestă și cât de periculoasă este tulpina descoperită în comitatul Kent, în septembrie 2020. Dr. Francis Collins, directorul Institutului Național al Sănătății, pune impactul noii tulpini în Regatul Unit și pe seama sistemului național de sănătate (NHS), aflat deja sub presiune, odată cu declanșarea celui de-al doilea val al pandemiei.

Veștile bune de până acum sunt că vaccinurile dezvoltate de laboratoare sunt eficiente și împotriva tulpinii englezești, potrivit studiilor de până în prezent, scriu jurnaliștii CNN. De asemenea, și măsurile de siguranță (spălatul pe mâini, dezinfectarea, purtarea măștii și distanțarea) funcționează.

Din informațiile CDC, peste trei milioane de americani s-au vaccinat deja cu ambele doze necesare atingerii imunizării. Dr. Anthony Fauci a explicat că gradul în care avansează campania de vaccinare va crește, dacă serul AstraZeneca va fi autorizat pentru folosirea de urgență: ”Cred că în maximum două săptămâni, vaccinul va fi analizat și dacă oficialii consideră că este sigur, va primi autorizația”.

Cu 113 mii de americani internați în spitale în urma infectării, și cu temeri legate de asigurarea stocurilor necesare de doze de vaccin, Centrul de Control al Bolilor a precizat că se poate amâna și cu până la șase săptămâni administrarea celei de-a doua doze necesare, dar că recomandă respectarea planului inițial.

Analiza integrală a CNN