Economia Chinei surprinde economiștii cu o creștere de 6,5% pe ultimul trimestru din 2020, revenind astfel la un ritm de expansiune mai mare decât înainte de pandemie.

A doua cea mai mare economie a lumii a surprins mai toți analiștii cu o viteză de recuperare semnificativ mai mare decât cea anticipată, după ce economia mondială a fost blocată succesiv de crizele sanitare, dar și după un an în care tensiunile cu SUA au ajuns la apogeu.

Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 6,5% față de anul anterior în trimestrul al IV-lea, iar pe întreg anul 2020 China a înregistrat o creștere de 2,3%, fiind singura economie majoră a lumii care nu numai că evită o contracție, dar înregistrează chiar o creștere.

Acest lucru este datorat în special industriei, care în decembrie a înregistrat o creștere anuală de 7,1%. În schimb, consumul intern a crescut cu doar 4,6%, mult sub prognozele economiștilor.

China reușește astfel să recupereze integral căderea de 6,8% din primele trei luni ale anului 2020 și să revină la un nivel de creștere mai mare decât înainte de izbucnirea pandemiei.

Pentru 2021, estimările proiectează o creștere economică a Chinei de peste 8%.

Sursă alternativă: Financial Times