SUA. Donald Trump a grațiat două persoane condamnate în ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile din 2016, alături de alți doi foști congresmani republicani. Au scăpat de executarea pedepselor și patru agenți privați de securitate, condamnați pentru masacrul a 14 civili irakieni, în 2007.

Președintele Donald Trump i-a grațiat pe George Papadopoulos și Alex van der Zwaan, ambii implicați în contactele echipei sale de campanie cu agenții ruși, în timpul campaniei pentru alegerile din 2016. Papadopoulos, 33 de ani, a recunoscut că a mințit agenții FBI cu privire la momentul și semnificația contactelor sale cu persoane care pretindeau că au legături cu oficiali ruși de vârf. Alex van der Zwaan, ginerele unui miliardar rus, primise o condamnare de 30 de zile de închisoare și a fost amendat pentru că a mințit în ancheta specială (condusă de Robert Mueller) tot cu privire la contactele cu rușii în 2016.

Duncan Hunter, un fost congresman republican din California care și-a recunoscut vinovăția și a fost condamnat la 11 luni de închisoare pentru utilizarea abuzivă a fondurilor de campanie electorală nu va face nicio zi de detenție. Alături de el, Trump l-a mai grațiat și pe Chris Collins, fost reprezentant republican din New York, condamnat pentru o asociere pentru fraude cu valori mobiliare și declarații false făcute FBI. Apropiat al lui Trump, Collins a fost primul congresman care a susținut candidatura lui Trump, în 2016.

În fine, Nicholas Slatten, Paul Slough, Evan Liberty și Dustin Heard, asociați în fosta firmă de securitate Blackwater, fuseseră condamnați pentru masacrul din 2007 de la Bagdad, când 14 civili irakieni neînarmați au fost împușcați de agenții firmei.

În total, Trump a acordat 15 grațieri și a comutat alte cinci pedepse, la care se adaugă grațierea acordată înainte de Ziua Recunoștiinței generalului Michael Flynn, fostul său consilier de securitate, implicat de asemenea în Afacerea Rusia.

Sursă alternativă: Reuters